Dark web

Du har kanske stött på termen “dark web” och “deep web” tidigare. Många vet inte exakt vad dessa ord betyder och hämtar bara kunskap om dem från populära medier som framställer dark web som en läskig plats på webben där dåliga saker händer.

Det är sant att dark web är en oreglerad del av webben med några av de mest obskyra delarna av internet, som illegala marknadsplatser där vapen och droger kan köpas anonymt. Men dark web är så mycket mer än det.

Vill du veta mer om den här delen av internet? Artiklarna här nedan berättar allt du behöver veta om deep web och dark web, från förklaring och definitioner av grunderna till steg-för-steg-guider om hur man kommer in på dark web och de bästa webbplatserna att besöka på den här dolda delen av internet.

Dark web och deep web

Dark web är en dold del av internet som du endast kan komma åt genom specifika webbläsare. Dess webbplatser visas inte upp i Google, och innehållet där är mestadels oreglerat, vilket betyder att det inte blir censurerat eller tas ner lika ofta som det skulle göras på vanliga “ytwebben”.

Dark web ses ofta som en marknadsplats för kriminella som erbjuder alla sorters illegala varor. Även om det finns webbplatser på dark web som fungerar som marknadsplatser, så har dark web dessutom allt möjligt innehåll. På många sätt hjälper det även att skydda människors frihet och integritet online.

Till exempel spelar dark web en avgörande roll för att möjliggöra yttrandefrihet, där visselblåsande journalister från diktaturregimer använder dark web för att kommunicera tryggt och anonymt. Dark web hjälper även människor att kringgå censur och onlinekontroll som vissa länder utövar på deras befolkning.

Du kanske undrar var “deep web” kommer in i bilden? Du surfar faktiskt på deep web oftare än du tror! Med deep web menas varje sida på dark web, samt alla sidor som inte visas i Google. Som exempelvis lösenordsskyddade portaler från ditt universitet. Deep web är trots allt inte särskilt farligt eller hemligt!