Nettkriminalitet

Nettkriminalitet er en type kriminalitet som hovedsakelig foregår på internett. Eksempler er å stjele kredittkortinformasjon og spre virus og spionprogramvare for å spionere på andres online-aktivitet. Fordi så mye av livene våre foregår online i disse dager, vokser og endrer nettkriminalitet seg stadig. Derfor er det viktig å være klar over hva det er, og hvordan du kan beskytte deg mot dens mange former. I denne mappen finner du alt du trenger å vite om nettkriminalitet.

Ulike typer av nettkriminalitet

Som enhver annen form for kriminalitet, kommer nettkriminalitet i alle former og størrelser. Den mest kjente formen for nettkriminalitet er phishing. Ved phishing sender kriminelle e-post eller andre elektroniske meldinger som prøver å overtale uskyldige internettbrukere til å gi bort pengene sine eller personlig informasjon.

Bortsett fra phishing, er det mange andre metoder som ofte brukes i nettkriminalitet. Eksempler inkluderer spredning av virus, svindel med digital identitet og innbrudd i datamaskiner for å gjennomføre et DDoS-angrep. Dette er alle eksempler på nettkriminalitet. Artiklene nedenfor vil gi deg mer informasjon om hver av disse forskjellige former for nettkriminalitet. De vil også vise deg hva du skal gjøre for å sikre at du ikke blir offer selv.

Nettkriminalitet og hackere

Internett vokser i popularitet og mulighetene er uendelige. Ettersom vi alle er online mer og mer, er det også kriminelle. Tross alt vil kriminelle være aktive uansett hvor de kan tjene penger. Dette er ikke noe annerledes når det gjelder internett. Av denne grunn er det viktig å beskytte din personlige informasjon på nettet.

For å få et inntrykk av hvor ofte nettkriminalitet faktisk forekommer i Europa, kan du ta en titt på vår europeiske cyber safe-indeks . Tall lyver ikke: nettkriminalitet er et stort problem. Derfor er det viktig at du tar godt vare på din personlige informasjon når du er online. Såkalte «black hat» hackere blir smartere for hver dag og oppfinner stadig nye måter å stjele penger på nettet.

Hva ønsker nettkriminelle?

Enten det er å stjele personlig informasjon eller å få tak i kredittkort data, er de fleste nettkriminelle i det for pengene. Hvis de ikke kan få dette direkte, kan de også bruke informasjonen din til å virke pålitelige for andre ofre. Dette skjer ofte i tilfelle WhatApp svindel.

Noen nettkriminelle er ikke bare ute etter pengene dine, men ønsker også å få tak i din personlige informasjon. Dette betyr at du kan bli offer for identitetssvindel. På den ene siden kan dette føre til alvorlige økonomiske skader. På den andre siden kan det også ha flere forferdelige konsekvenser. Forbryteren kan for eksempel bruke informasjonen din til å lure andre. Dette kan føre til problemer med politiet, kriminelle poster, ubetalte regninger og alvorlig skade på bildet ditt, selv om du ikke har gjort noe galt.

Beskytt deg mot nettkriminalitet

Hvis du ikke vil bli et offer for nettkriminalitet, er en ting viktigst: Vær oppmerksom på farene og risikoen. Nettkriminelle utnytter ofte det faktum at den gjennomsnittlige internett brukeren ikke vet hvordan internett fungerer. For eksempel pleide det å være mange popup-meldinger på nettsteder som hevdet at du, den besøkende, hadde vunnet en ny telefon eller bærbar datamaskin. Alt du måtte gjøre for å gjøre krav på det var å fylle ut din personlige informasjon. Alle disse meldingene er falske. Hvis du er klar over det, er det mye mindre sannsynlig at du deler sensitiv informasjon, og de kriminelle har ingen sjanse.

Det samme gjelder mer moderne varianter av nettkriminalitet. Hvis du vet at WhatsApp-svindel eksisterer, vil du ikke være så rask til å sende penger til «sønnen din», som tilfeldigvis har fått et nytt nummer. I tillegg er phishing e-post mye lettere å få øye på når du vet hva du skal se etter. Kort sagt, et skritt i å forhindre nettkriminalitet er å lære om nettkriminalitet.

Det er mange andre ting du kan gjøre for å være sikker på nettkriminalitet:

Vil du ha mer informasjon om hvordan du kan bekjempe en bestemt form for nettkriminalitet? Les deretter artiklene våre i seksjonen «Ulike typer nettkriminalitet» ovenfor.

Rapportering av nettkriminalitet

Har du selv blitt et offer for nettkriminalitet? Da kan du rapportere dette på forskjellige måter. For det første er det i mange land mulig å politianmelde forbrytelsen. For informasjon om dette, er det best å sjekke ut offisielle nettsteder fra din lokale politistyrke. Vanligvis er det mulig å rapportere forbrytelser, inkludert nettkriminalitet, enten online, personlig eller via telefon.

Bortsett fra det, er det noen globale initiativer som tar sikte på å bekjempe ulike typer nettkriminalitet, for eksempel APWG (Anti-Phishing Working Group), som spesielt fokuserer på phishing. Hvis du tilfeldigvis er utsatt for nettkriminalitet, kan du også kontakte disse gruppene for å forhindre at andre gjør den samme feilen.